lauantai 5. tammikuuta 2013

Kuukauden viinivinkki

Uuden vuoden kunniaksi on tavoitteeni julkaista kerran kuussa kevyehkö viiniaiheinen kirjoitus. Tässä niistä ensimmäinen. Ensimmäisen kirjoituksen tähdet ovat oma viimevuotinen suosikkivalkkarini, Kungfu Girl 2011 sekä Portugalin punaviiniosaamista parhaimmillaan osoittava Esporao Reserva 2010.

Kungfu Girl tulee jenkkilästä, Washingtonin osavallasta, ja se on erään viinimaailman toisenlaista ajattelua edustavan Charles Smithin tuotantoa. Tämä puolikuivaksi luokiteltu, mutta liki kuivalta maistuva ja erittäin hapokas, valkoviini toimii erinomaisena aperitiivina ja jäännössokerin ansiosta tietysti myös itämaisittan maustettujen ruokien kanssa. Erinomaisen pitkä jälkimaku kruunaa tämän upean viinin, joten tätä voni ehdottomasti suositella kaikille. Saatavilla Alkosta, pullon hinta 14.99 €.

Täyteläinen ja erittäin tanniininen sekoiteviini Portugalin eteläosasta oli itselleni eräs viimevuoden positiivista yllätyksistä. Tämä siitä syystä, koska yleensä en ole täyteläisten tai tanniinisten viinien superystävä, vaikka tokihan niilläkin on oma paikkansa ja hetkensä myös meidän ruokapöydässä. Tässä viinissä on sekoitettuna neljää erilaista rypälettä, ja näistä Cabernet Sauvignon on varmaankin ainut rypälelajile, joka tunnetaan muuallakin kuin Portugalissa. Syvä, mustaherukkainen ja paahteinen tuoksu, johdattaa pitkään ja runsaaseen makuun, josta ainakin itse maistan miellyttävää savuisuutta. Viini toimii upeasti erilaisten liharuokien kanssa, itse olen tarjoillut tätä karitsan ulkofileen kanssa. Samoin kovat ja suolaiset juustot ovat tämän viinin hyviä kavereita. Mainioita yhdistelmiä molemmat, joten pikavauhtia Alkoon ja 19.99 € tiskiin.

Kuvakavaldi sisältää tasan kaksi kuvaa, ja samalla voidaan mainita myös sellainen tieto, että molemmat ylläolevat viinin ovat Viini-lehden vuoden 2012 viinejä. Valinnat ovat tehneet Viini-lehden Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund, ja vaikka yleisöäänestyksen voitot menivät eri viineille, niin itse olen herrojen kanssa samaa mieltä.

Charles Smithin kaikissa viineissä on tyypillisestä poikkeavat etiketit. Niin tässäkin.

Esporao:n jokaisen vuosikerran etiketti on aina erilainen, ja se on aina jonkun paikallisen taitelijan käsialaa.






Ei kommentteja: