sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Testissä

Itse olen aina kannattanut säännöllistä testaamista, jolla päästään mittaamaan suorituskykyä. Säännöllisellä tarkoitan 2-3 kertaa vuodessa tapahtuvaa testiä. Pyöräilyssä testimenetelmiä on aika paljon, yksi eniten käytetyistä ja luotettavimmista on FTP-testi. FTP tulee sanoista Functional Threshold Power, ja se tarkoittaa wattilukemaa, jonka pyöräilijä kykenee ylläpitämään 20 minuutin ajan. Se ei siis tarkoita maksimitehoja, joita usein testataan erilaisissa testeissä, sillä näissä testeissä tavoiteltu toiminnallinen pyöritysaika on huomattavasti lyhyempi. FTP:llä on merkitystä pitkissä vedoissa tai vauhtiosuuksissa, joita maantiekisoissa useasti harrastetaan. Maksimitehoja taas tarvitaan irtiotoissa ja loppusuorilla, eli ihan eri tarkoituksissa.

Itse tein ensimmäisen FTP-testini viime vuoden marraskuun puolessavälissä. Tällöin sain teholukemaksi 278 wattia. Olin tuohon lukemaan ihan tyytyväinen. Tein testin Wahoo Kickr trainerilla ja Trainer Road-ohjelmalla. Eilen sitten tein testin uudestaan, ja noudatin testissä tarkalleen samoja menetelmiä kuin viime syksynä. Samoin laitteisto oli sama, joten siinä mielessä nämä testit ovat varmasti vertailukelpoisia. Nyt sain testitulokseksi 296 wattia, eli tulokseni oli parantunut suunnilleen 7%. Olin tähän lukemaan erittäin tyytyväinen, ja suurin syy tuohon on varmasti noudattamani treeniohjelma ja säännöllinen treenaaminen. Nimittäin tässä vaiheessa kautta takanani on jo 1100 kilometriä maantietä, ja jo tässä on huomattava määrällinen parannus viime vuoteen verrattuna.

Ohessa muutama graafi eiliseltä. Kyllä noista saanee selville, että kovasta testistä on kysymys, vaikkakaan ihan äärirajoille ei menty. Itse jouduin yhden kerran 20 minuutin testin aikana hölläämään, jotta sain hieman juotua, ja tietysti tämä näkyy käppyröissä. Samoin yksi vaihtovirhe ja yksi ohjelmallinen virhe mahtui testisuoritukseen, mutta muuten testi sujui hyvin...

Testi näkyy sinisellä ja keltainen kuvaa omaa suoritustani

Faktatietoa 20 minuutin testitapahtumasta

Myös kadenssilla on iso merkitys, oma keskilukemani oli 91.

Sykekäppyrää. Aika koville otti.

Myös Garminin mittari onnitteli mua uudesta ennätyksestäniEi kommentteja: