sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Chef & Sommelier

Eilen kävimme katsastamassa Eiran Huvilakadulla kohta 1,5 vuotta vaikuttaneen laaturavintolan Chef & Sommelierin. Hyvin pienessä, noin 20 asiakaspaikkaa sisältävässä, ravintolossa oli uskomattoman hieno ja intiimi tunnelma. Jo sisääntultaessa sommalier Johan Borgar otti homman hienosti haltuun sanomalla "kiitos että valitsitte meidät". Harvoin sitä tuntee itsensä noin tervetulleeksi. Keittiömestarina ja ruokien ideoinnista paikassa häärii Sasu Laukkonen. Ruoka on Sasun mukaan 90% luomua ja primääristi lähituotantoa. Toki muodikasta sanontaa "lähiruokaa" on tässä kohtaa hivenen venetetty, ainakin eilisen menun kalapääruoka eli siika oli pyydystetty Vaasan lähivesiltä, joten ihan läheltä sitä ei ollut pyydykseen saatu. Sekä Cheffillä että Sommalierilla oli paljon aikaa selittää jokainen ruoka ja juoma, miten annokseen oli päädytty ja miten sitä oli tehty. Harvoin tälläistä pääsee kokemaan, yleensä tarjoilijat eivät syvällisesti tiedä annoksista ja juomista mitään. C & S on tässäkin kohtaa hieno poikkeus.

Ruokalista, joka on jotakin bistron ja fine-diningin välimaastosta, sisälsi hienoja suomalaisia makuja ja oivallisuuksia. Neljän, viiden tai seitsämän ruokalajin kokonaisuus oli helposti listalta rakennettavissa. Itse nautiskelin viiden ruokalajin setin, vaimo jätti kotimaiset juustot väliin. Monenlaista herkkujuomaa, ja nämä valmiiksi ruokiin mietittyinä, oli tarjolla. Itse nautimme pullollisen hienoa Riesling / Pinot Gris sekoitetta Alsacesta, nimittäin itse olin bongannut listalta mainekkaan Marcel Deissin Engelgarten 2008:n, joka oli täsmävalinta melkein jokaiselle ruoalle. Viinin rakenne ja hyvät hapot palkitsivat makunystyröitä kiitettävällä tavalla. Tämän lisäksi itse nautin pääruokani kanssa paikan suositusviiniä, joka myös toimi todella hyvin.

Oma ruokatarinani eiliseltä oli seuraavanlainen:
* Juurta ja mallasta
* Perunaa ja tattia
* Karitsaa ja juureksia
* Juustoja
* Suklaata ja espressoa

Jokainen annos oli pieni mestariteos, ja muutamaan kohtaan keittiö lähetti vielä pieniä erikostervehdyksiä. Superhyvää rosmariinileipää ja erinomaista seuraa, täydellinen nautiskelusetti on siinä.

Vastaavasti vaimo nautti allaolevan kokonaisuuden:
* Juurta ja mallasta
* Pinaattia ja ricottaa
* Siikaa ja kukkakaalia
* Hedelmiä ja inkivääriä

Jopa jälkiruoka sai vaimolta täydet pisteet, vaikka yleensä hän on hyvin kriittinen jälkiruokien suhteen.
Kaikki on siis sanottu, ja kouluarvosanoilla voisin ravintolalle antaa arvosanaksi 9,5.
Vapise Muru, voipi olla että olet löytänyt voittajasi.

Lopuksi kuvakollaasia eiliseltä. Nauttikaa näistä, niin mekin teimme.

    

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kivasta kirjoituksesta!

T .Sasu ja tiimi