torstai 4. heinäkuuta 2013

Kesän grilliviinit

Grilliviineiltä vaaditaan monia sellaisia ominaisuuksia, joita viineiltä ei "normaaleissa" olosuhteissa vaadita. Suurimmat vaatimukset liittyvät tietysti grillauskastikkeisiin, joiden makumaailma voi olla melkein mitä tahansa, hyvin mausteisesta aina äärimakeaan saakka. Lisäksi itse grillaus, ja yleensö sen ruokiin tuoma mukava hiillosmaku voi olla viineille vaikeaa. Mielestäni tämä on erityisen tärkeää huomioida, jos grillaus tapahtuu hiili- tai brikettigrillillä.

Samoin lihan tai kalan savustaminen on aivan oma juttunsa, ja taas kerran joudutaan miettimään asiaa viinien kannalta uudestaan. Onneksi sentään suomikesän klassikko, eli grillimakkara, on juomille yleensä helppo. Nimittäin sen kanssa kannattaa melkein aina nauttia olutta, makkaran korkea rasvapitoisuus on melko haastava juttu viineille. Pils- ja lagertyyliset oluet toimivat varmasti, ja itse tykkään myös vehnäoluesta, eikä IPA-oluita voi myöskään kesällä unohtaa.

Takaisin viineihin. Ohessa muutamia viinisuosituksia, joiden kanssa meillä on brikettigrillillä valmistettuja grilliruokia nautittu, ja hyvinhän nuo viinit ovat toimineet. Kuten varmaankin kaikki minut tuntevat tietänevät mielipiteeni hyvin suosituista laatikkoviineistä, joten niitä ei myöskään allaolevalta listalta löydy. Niistä ja niiden sopivuudesta grilliruokien yhteyteen kannattaa kysellä muilta harrastajilta ja Alkosta.  

Jos grillillä valmistuu punaisempaa lihaa, esimerkiksi nautaa, lammasta, karitsaa tai vaikkapa poroa, niin silloin varminta on suunnata ostokset kohti Etelä-Amerikkaa tai Australiaa. Malbec- ja Syrah-rypäleistä tehdyt täyteläiset viinit toimivat tällöin varmasti. Jos taas lihan marinadi on jotakin amerikkalaistyyppistä, esim. kolapohjainen BBQ-marinadi, niin sen kanssa toimiva pari voi hyvinkin tulla USA:sta. Usein hillomainen ja muhkea Zinfandel-rypäleestä tehty viini on tuollaisen grilliruoan paras ystävä. Luonnollisesti myös monien grilliliharuokien kanssa toimii klassikko, eli Cabernet Sauvignon-rypäleestä tehty viini, kunhan vain muistaa pitää lihan marinadit selkeästi miedompina.

Kevyemmät vaaleat lihat, kuten vaikkapa possu ja broileri, kannattaa nauttia kevyempien punaviinien kanssa. Viineissä keskitäyteläisyys on pop näiden lihojen kanssa. Punalihaisille kaloille voi myös miettiä kevyempää punaviiniä. Sama juttu grillattujen kasvisten kanssa. Meillä useasti nähty rypäle kesäkauden broileri- ja kasvisruokien kanssa on tietysti Pinot Noir. Itse suosin Uuden-Seelannin, Australian, Chilen tai USA:n tyyliin tehtyjä "uuden maailman" pinotteja, joku toinen voi tykätä enemmän ranskalaisista Pinot-klassikoista. Meillä jokaisella kun on omat makumieltymyksemme. 

Grillillä valmistetut vaaleat kalat vaativat tietysti valkoviiniä, ja mikä olisi parempi yhdistelmä lievästi hiillokselta maistuvan tai savustetun kalan kaveriksi kuin Sauvignon Blanc-rypäleestä valmistetut viinit. Yhdistelmä toimii varmasti, kunhan vaan viinissä on riittävästi makua ja hapokkuutta. Jos taas kalan marinadissa on enemmän potkua, niin maukas ja ei-niin-rutikuiva Riesling-viini takaa maittavan yhdistelmän.

Lopuksi niihin omiin viinisuosituksiini. Kaikki allaolevat viinit löytyvät Alkon normaalivalikoimasta, eli mitään spesiaalia tilauskikkailua ei tällä kertaa tarvita.

Täyteläiset ja tanniiniset punaviinit:
Indomita Gran Reserva Carignan - Chile, 10 €
Kaiken Malbec - Argentiina, 10 €
Famiglia Bianchi Malbec - Argentiina, 12 €
Don David Malbec Reserva - Argentiina, 12 €
Yalumba The Scribbler - Australia, 14,50 €
Bogle Cabernet Sauvignon - Yhdysvallat, 15,50 €
Don David Finca Las Mercedes #6 Tannat - Argentiina, 17 €
Chateau de Seguin Cuvee Prestige - Ranska, 19 €

Keskitäyteläiset ja kevyemmät punaviinit:
Gnarly Head Old Vine Zin - Yhdysvallat, 11,50 €
Joseph Drouhin Moulin-a-Vent - Ranska, 15 €
Castoro Cellars Zinfandel - Yhdysvallat, 16 €
Te Kairanga Martinborough Pinot Noir - Uusi-Seelanti, 20 €

Valkoviinit:
Torres Gran Vina Sol Chardonney - Espanja, 11 €
Leyda Sauvignon Gris Kadun Vineyard - Chile, 12 €
Leyda Sauvignon Blanc Lot 4 - Chile, 13 €
Anakena Ona Special Reserve Viognier Riesling Chardonney - Chile, 14 €
Kungfu Girl Riesling - Yhdysvallat, 15 €

Ei kommentteja: