maanantai 26. toukokuuta 2014

Giro d Espoo 2014

Viime syksynä päätin aloittaa systemaattisen treenaamisen, jonka tavoitteena oli parantaa suorituskykyäni vuoden 2014 pyöräkisoissa. Treeniohjelmista ja analyyseistä on vastannut Esa Skyttä Resistentiasta.

Samaan aikaan kävin Helsingin Urheilulääkäriasemalla perusteellisessa polkupyöräergometriatestissä, jonka perusteella sain tietää kuntotilanteeni syyskuussa 2013. Kävin uudelleen samassa testissä toukokuussa 2014, ja testien perusteella kehitystä oli tapahtunut jokaisella osa-alueella. Esimerkiksi polkuvoimaa oli tullut 10% lisää, nyt katkeamispiste löytyi 330 watin kohdalta. Merkittävin parannus oli kuitenkin veren laktaattitasojen selkeä aleneminen. Arvot olivat huomattavasti alempana kautta linjan, ja ne alkoivat kunnolla nousta vasta kun syke alkoi nousemaan 155 yläpuolelle.

Ylläolevien testien perusteella lähdin eiliseen kisaan luottavaisin mielen. Menin samaan 30 km/h ryhmään kuin viime vuonna, mutta nyt lähemmäksi kärkeä. Tavoitteena oli polkea ryhmässä alusta loppuun, pitää huolta siitä ettei sykkeet nouse kuin satunnaisesti tuon 155:n yläpuolelle ja huolehtia myös juoma- ja ruokahuollosta.

Kaikki tuo tuli tehtyä hyvin, ja ilman ongelmia. Ryhmäajoa oli tullut opeteltua, ja ajossa keskellä ryhmää ei ollut mitään vaikeuksia. Peesissäkin tuli aika paljon ajeltua, joten oppia vuoden takaisesta on näköjään tullut. Noin 10 kilometriä ennen maalia otimme pikkuporukalla irtioton pääjoukosta ja lähdimme vuorovedoin ajamaan pääjoukolta karkuun. Tämä joukkomme hajosi muutaman kilometrin jälkeen, kun kaikki mukana olleet eivät pysyneet mukana. Kun maaliin oli matkaa kuutisen kilometriä, niin eteemme tuli viimeinen isompi nousu, ja siinä päätin yrittää iskua. Sehän onnistui, ja jätin neljä muuta ajajaa selvästi taakseni. Ajoin yksin loppuun kovalla temmolla, ja maalissa olin ajalla 3 tuntia 44 minuuttia. Parannusta edelliseen vuoteen tuli aika mukavasti, 33 minuuttia.

Tulosten puolesta voinen uskoa että treeniohjelmista ja niiden säännöllisestä treenaamisesta on ollut hyötyä. Jatkan samalla tavalla eteenpäin, ja toivottavasti tulevan kesän muistakin kisoista on yhtä positiiviset fiilikset.

Lopuksi muutama käppyrä eiliseltä.

11 kilometrin kisäreitti. Bodomin kierroksella jengiä alkoi putoamaan...

Sykekäppyrät. Lopun irtiotto näkyy aika selvästi.

Kierrosajat per 5 km. Näidenkin perusteella lopussa ajettiin jo melko kovaa.
 

Ei kommentteja: