sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Optiikkaa

Vajaa viikko sitten siirryin taas uuden teknologian käyttäjäksi. Tällä kertaa kyseessä on optiikkaan perustuva sykemittaus. Siis vanha perinteinen sykevyö laatikon pohjalle, ja uutta tekniikkaa peliin.
Optista sykemittausta on kehitelty viimeiset vuodet, ja nyt tekniikka alkaa olemaan niin luotettavaa, että itse päätin sitä kokeilla. Optisuus tässä tarkoittaa sitä, että syke mitataan "vyössä" sijaitsevien spesiaaliledien avulla suoraan verisuonista, niissä havaittujen paine-erojen avulla. Lisäksi tarvitaan softaa ja erinäisiä laskutoimituskaavoja, joita jokainen valmistaja kehittelee ja patentoi.

Näitä optisia sykemittausjuttuja löytyy jo muutamalta valmistajalta, ja yleisesti ottaen ne voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan. Toiseen kuuluu mittaus+mittari, ja toiseen vain mittaus. Itse valitsin jälkimmäisen, koska halusin hyödyntää omia olemassaolevia Garmin-mittareitani. Siispä hankin netistä Scoschen Rhythm+ sykerannekkeen, jonka sitten liitin omiin vanhoihin järjestelmiini.
Scoschen paras puoli on se, että ranneke, jos sitä sellaiseksi voi kutsua, puhuu sekä ANT+ että BlueTooth Smart protokollia, joten saan sen samanaikaisesti liitettyä sekä ANT+ järjestelmiin (= nykyiset Garminit) että BlueTooth Smart järjestelmiin (= esimerkiksi omat Omena-tuotteet), joten voin käyttää Garminia normaaliin tapaan, ja puhelimeen ladattuja appseja johonkin muuhun lisäanalyysiin. Luonnollisesti noita puhelinsovelluksia löytyy jo melkoinen nippu, ja  itselleen sopivin löytyy vain hakemalla. Itse olen käytellyt itselleni tutuinta, eli Stravaa, jonka antamaa dataa pääsee näkemään täältä.

Ensimmäisten testien perusteella optinen sykemittaus näyttää toimivan hyvin. Lepotilassa tehdyt testit, jossa mulla oli sekä perinteinen sykevyö että uusi ranneke, näyttivät tarkalleen samoja lukemia. Ensimmäisessä juoksutestissä optinen ranneke, joka oli sijoitettu vasempaan käteeni hauiksen ympärille, näytti ekan viiden minuutin ajan selkeästi liian korkeita numeroita, mutta sen jälkeen numerot muuttuivät normaaleiksi. Ensimmäisessä fillaritestissä optinen ranneke oli sijoitettu oikeaan pohkeeseen, ja lukemat olivat kokoajan järkeviä. Ainostaan joissain tiukkojen rasitusten jälkeisissä tilanteissa syke joskus putosi yllättävän nopeasti alhaisempiin lukemiin, ja tätä oli vähän vaikea uskoa. Mutta treenin jälkeen tsekattu kokonaisdata näytti kyllä hyvältä ja ihan luotettavalta.

Aion jatkaa tätä testailua vielä muutaman viikon ajan, ja sen jälkeen päätän onko teknologian luotettavuus jo sillä tasolla, että voin lopullisesti siirtyä sen käyttäjäksi. Tulevaan Tahko MTB 120 km kisaan en tuohon vielä taida luottaa, sillä ranneke lupaa mittausmoodissa käyttöajaksi 8 tuntia, ja tämä ei taida ihan riittää mun Tahkon suoritusajaksi. Luonnollisesti tämä hieman lyhyt latauksen kestoaika on tuotteen selkein puute, toivottavasti sitä saadaan päivitettyä paljon pidemmäksi.

Lopuksi kuvia tuosta testikappaleesta...

Paketti, jossa kaikki tarvittava.

Oma Garmin Forerunner 620 hyväksyi uuden kaverin välittömästi

Samoin Stravan iPad/iPhone sovellus toimi heti.

No niin, nyt olisin valmiina harjoitukseen...

Ei kommentteja: