maanantai 25. tammikuuta 2010

Ravintola-arvioita, osa I

Tämän kolmiosaisen ravintola-arviokirjoituksen johtavana teemana on viime aikoina testatut etniset ravintolat Helsingissä.

Sarjan aloituksesta vastaa Etu-Töölössä sijaitseva Farang.
Itämaisuus (Thaimaa, Vietnam) on ravintolan johtoidea, ja sitä toteuttaa mm. Chez Dominiquesta tuttu keittiömestari ja osakas Matti Wikberg.

Itse ravintolan miljöö ja sisustus poikkeavat täysin sellaisesta, mitä yleensä tavallisissa thairavintoloissa on totuttu näkemään - ja tämä tietysti positiiviseen suuntaan. Puheen sorina voi ison salin puolella olla jopa häiritsevää, mutta Museoviraston rajoituksista johtuen salin akustiikalle ei hirveästi voi mitään tehdä. Tästä syystä pieni sali on huomattavasti intiimimpi ja täten suositeltavampi.

Baarista tilattujen alkucoctailien aikana selasimme ruokalistaa, ja lopulta molemmat päädyimme 59 euron arvoiseen Farangin maistelumenuun tilaamiseen. Kokonaisuus koostui seitsämästä ruoasta, joita alkuun tuli melkoisen ripeään tahtiin ja joita myös kumottiin makuja ihastellen.
Tarjolla oli mm. Betel-lehteä ja savustettua taimenta, Hamachi sashimia vietnamilaisittain sekä pehmeäkuorista taskurapua. Kaikkien ruokien maut olivat hienosti kohdallaan ja juomaksi valitut lasilliset Josmeyrin upeaa sekoitetta Fleur De Lotusta kruunasi kokonaisuuden.

Menun molemmat pääruoat olivat liharuokia, toinen käsittämättömän hyvällä karamellisiirapilla vaeltua possua ja toinen taas hyvin mureaa vasikkaa vietnamilaisittain. Molempien lihojen salaisuus taisi olla pitkä haudutus alhaisessa lämpötilassa, niin suussasulavia ja mureita molemmat annokset olivat. Näiden kahden liharuoan välissä tarjottiin rapeakuoriseksi paistettua tofua. Itse en ole mikään tofun suurkuluttaja, mutta jos siitä osaavissa käsissä saadaan näin herkullista, niin voin ilomielen vaihtaa mielipidettäni. Pääruokien kanssa nautimme pullollisen Martinborough Vineyardin Te Tera pinottia vuodelta 2006. Juoman sopivuudesta pääruokien makumaalmaan olimme enemmän kuin tyytyväisiä, erittäin onnistunut valinta.

Menu lopetettiin Farangin jälkiruokakokoelmaan, mutta tässä vaiheessa voisi sanoa että mielemme ja vatsamme olivat jo niin hyvin ravittuja, että kevyempi lopetus olisi ollut kohdallaan.

Kokonaisuutena Farang oli erinomainen kokemus, ja sitä voimme varauksetta suositella kaikille hyvän itämaisen ruoan ystäville. Ravintolan hintataso on myös selkeästi korkeampi kuin ns. perustason itämaisissa ravintoloissa, mutta näin hyvää ei voi mitenkään saada samalla rahalla.

Moni muukin on todennut ravintolan maineen ja tason, joten pöytävaraus kannattaa ehdottomasti tehdä hyvissä ajoin.

Farang
Ainonkatu 3
00100 Helsinki
www.farang.fi

Ei kommentteja: