lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannus 2014, osa I

Perinteisesti me vietämme juhannusta aina kotikulmilla, eli emme kuulu siihen valtaosaan suomalaisista, joiden mielestä mökkijuhannus on ainut oikea formaatti. Autolla jättiruuhkissa könöttäminen ei oikein meille nappaa, joten vapaaehtoisesti jäämme kotiin.

Tänä vuonna juhannussäät eivät ole olleet ihan priimoja, mutta onneksi se ei ole ainakaan grillaamista haitannut, ja sisällä sitä muutenkin olisi tullut syötyä. Tästä aasinsillan kautta pääsinkin juhannusmenun kimppuun, meille jo klassisesti eli espanjahenkisesti tuli aaton ruokailu vedettyä. Jälkiruokavaiheessa Chef Mikko antoi apukokille vapaat kädet, ja lopputulos poikkesi muusta menusta vahvasti. Mutta yllättävän hyviä olivat kotimaiset mansikat jo tässä vaiheessa kesäkuuta.

Meillä menu rakentui omista suosikeistamme, eli sangriasta, gazpachosta, karitsavartaista ja grillikasviksista. Sangrian laitoin valmistumaan torstaina, kotimaiset karitsan ulkofileet marinadiin perjantaiaamuna ja muut ruoat valmistuivat sitten eilisen aikana. Hiiligrillaus ei ole mitään pikahommaa, mutta lopputulos kyllä palkitsee. Niin myös eilen. Kaikki maut olivat erittäin kohdallaan, ja kyllähän hiiligrillin tuoma lisäsäväys varsinkin kasviksiin on aivan mahtava makujuttu.

Ruoat nautittiin huippuviinien kera. Kylmä gazpacho-keitto, jossa on makua kerrakseen, vaatii viiniltä paljon. Itse päädyin jo hieman ikääntyneeseen ranskalaiseen, Zind-Humbrechtin Pinot Gris Clos Windsbuhl 2008:een. Tämä huippuviini pärjäsi helposti hapokkaan ja jopa etikkaa ja raakaa chiliä sisältäneen alkukeiton kanssa. Pääruokaviini oli paljon helpompi rasti. Grilliruoka tykkää vahvemmasta viinistä. Laseihin päätyi Alkon normivalikoimasta löytyvä tyyliespanjalainen, Vina Pedrosa Crianza 2010. Myös tämä viini täydensi hyvin grilliruoan vahvoja makuja, ja ainakaan itse en olisi kaivannut yhtään vahvempaa viiniä.

Ruokakokonaisuus oli melkoisen onnistunut, joten katsotaan onnistuuko kotikeittiö myös tänään. Grillisetillä mennään taas, mutta nyt viritellään burgereita ja makkaroita, erilaisia lisukkeita j kastikkeita unohtamatta. Kaikki 100% käsintehtyinä.

Lopuksi eilisen parhaat palat kuvina.

Kaikki valmiina, ennen tätä muutama tunti puuhastelua...

Gazpacho ja paahdetut leivänpalat. Ei paha.

Grillisettiä. Pitkään marinoidut karitsan ulkofileet ja aprikooseja.

Kotimaisia grillikasviksia, joissa bonuksena paahdettua serranonkinkkua

Valmis setti lautasella. Ohessa paahdettuja paprikoita ja chimichurri-kastiketta. Njam.

Sama setti hieman taiteellisemmin. Silti hyvää.

Jälkkäri a' la Anne. Mansikat olivat hyviä.


  

Ei kommentteja: