torstai 20. marraskuuta 2014

Beaujolais nouveau est arrive

Kyllä, taas kerran on se aika vuodesta. Marraskuun 3. torstai tarkoittaa Ranskan Beaujolais-viinialueella uuden sadon ensimmäistä maistelupäivää. Sitä samaa se tarkoittaa myös meillä, on tarkoittanut jo yli kymmenen vuotta. Tämä on sellainen viiniharrastukseen liittyvä spesiaalijuttu, jossa viinin laadulla ei ole niin suurta merkitystä, vaan enemmänkin fiilistellään maailmanlaajuisen tapahtuman mukana. Ja kyllähän aina voidaan sanoa, että tämä on erittäin hyvä tekosyy avata punaviinipullo marraskuisena torstaina...

Jos mennään itse viineihin, niin tuttua kamaa on taas tarjolla. Jos AC Beaujolais-alueella tyypillisen Gamay-rypäleen makua haluaa kuvata, niin kyllähän vähätanniininen ja hyvin hedelmäinen termit tulevat ekana mieleen. Varsinkin kun puhutaan uuden sadon viineistä, niin syvyyttä näistä viineistä on turha hakea, samoin pitkää jälkimakua. Mutta omassa spesiaalisektorissaan nämä viinit jaksavat aina kiehtoa tämän yhden päivän, tai seuraavan viikonlopun, ajan. Ei yhtään pidempään. Tietysti samaiselta alueelta tulee myös syvempiä tai "parempia" viinejä, mutta nämä Nouveau-viinit ovat eri juttu, ja näitä pitää myös arvoida eri viinikehyksessä.

Tänäkin vuonna Alkossa oli tarjolla kahta eri Beaujolois nouveau viiniä. Alkon hovituottajan Georges Duboeufin versio, ja yhdistelmätuottajien Chateau des Loges. Molempien tuoksua voisi hyvin kuvailla hyvin hedelmällisiksi, banaani tulee helposti mieleen. Myös maku jatkaa samalla linjalla. Mitään ihmeitä ei näiltä uuden sadon viineiltä voi odottaa, joten hyvin kevyt, äärimmäisen vähän tanniineja, sisältävä maku ei tullut yllätyksenä. Nopeasti maisteltuna tuntuu että tämän vuoden sato on parempi kuin muutaman edellisen vuoden. Jos näita vaihtoehtoa kahta vertaa, niin omaan makuuni Chateau des Loges vetää pidemmän korren. Ja nuorena nämä viinit juodaan, itse en suosita näille lainkaan säilytystä, eli Alkosta suoraan lasiin.

Tietysti ruoka kuuluu osana tähän marraskuun 3. torstain viininautiskeluun. Tänä vuonna pöytään napsahti peruna-feta-pestopiirakka, vanha tuttu setti useamman vuoden takaa. Uunissa valmistuva kasvispiirakka toimii hyvin kevyiden punaviinien kanssa. Ohessa muutama kuvaotos tältä illalta.

BN 2014 - versio 1

BN 2014 - versio 2

BN 2014 - tasting

BN 2014 - tasting 2


Ei kommentteja: