perjantai 12. kesäkuuta 2015

Viinien tuonti ulkomailta

Viimeaikoina on voinut eri medioista lukea, että Tulli aikoo entisestään kiristää ulkomailta tuotujen alkoholilähestysten valvontaa, ja tarvittaessa jopa pysäyttää koko kuljetuksen ja säilyttää tilausta omissa tiloissaan siihen saakka kunnes heidän mielestään kaikki asiaan kuuluvat verot on maksettu.

No, asiahan ei tietenkään ole noin yksipuolinen, kuten Tulli sen ilmoittaa. Primääristi kyseessä on yhdestä asiasta, joista me kuluttajat ja monet muut tahot ovat erimieltä Suomen Tullin kanssa, nimittäin valmisteverosta. Lisäksi kiistanalaisia tulkintoja aiheuttaa se, onko viinien tilaaja eli tässä tapauksessa tavallinen kuluttuja, järjestänyt kuljetuksen kotiin, vai onko viinien myyjätaho sen hoitanut.

Jos asiallinen ja hyvämaineinen nettiviinimyymälä vaikkapa Saksassa ilmoittaa maksaneensa kaikki tarpeelliset verot, ja hoitaa myös tilauksen kuljetuksen järjestämisen ja logistiikan Suomeen, niin oman tulkintani mukaan en tällöin mitenkään voi olla maksuvelvollinen valmisteveron suhteen. Verojen maksut eivät ole julkista tietoa, joten tavallisella kuluttajalla ei voi olla velvollisuuksia asian selvittämiseen vaikkapa Saksan viranomaisilta. Sama pätee myös tuohon kuljetukseen, johon tavallinen kuluttuja ei voi mitenkään vaikuttaa. Näillä tulkinnoilla olen itse asioita hoitanut, ja useinmiten viinit ovat tulleet ilman ongelmia suoraan kotiovelle.

Yhden kerran Tulli oli avannut tilaamani viinilaatikot, yhteensä 12 pulloa, ja sujauttanut sisään laput, joissa muistutettiin valmisteveron maksamisesta. No kuuliaisena kansalaisena menin Tullin sekopäisille sivuille, ja pyrin selvittämään kuinka paljon minun pitää maksaa, minne sen voin maksaa, mitä pitää laittaa viitenumeroksi yms normaalia toimintaa. Eihän tuo tietenkään Tullin sivuilta mitenkään onnistunut, vaan 30 minuutin harhailun ja etsimisen jälkeen luovutin. Jos Tulli ei saa yhtään parempaa sivustoa aikaiseksi, niin antaa olla. Heidän kannattaisi mennä katsomaan vaikkapa verottajan sivuja, niissä toiminnallisuus on selkää, ja kaikki tärkeimmät toiminnot voidaan siellä helposti hoitaa. Tullin viranomaisten harrastama uhkailulinja ei tosiaankaan ole tätä päivää, nimittäin luulisi että me tavalliset kansalaiset olemme heidän työnantajia eli palkanmaksajia.

Lopuksi, tiedän että alkoholijuomien ostaminen ja tuonti ulkomailta on Suomelle todella iso ongelma. Mutta sitä en usko, että muutaman laadukkaan viinilaatikon vuodessa ostavat viiniharrastajat olisivat tämän ongelman pääsyyllisiä, eiköhän massiivinen enemmistö näistä alkoholin tuontimääristä tule laivoilla suoraan Virosta.

Ai niin, juuri sain ilman ongelmia kaksi viinilaatikkoa tuotua Saksasta. 12 pulloa laadukkaita valkoviinejä, osa näistä menee pidempään säilytykseen, ja osa varmaankin nautitaan tämän vuoden aikana. Ohessa kuvia hankinnoista...

Koko tilaus. Tuli viikossa kotiovelle, kuljetus hieman alle 20 euroa.

Gewurtzia Alsacesta. Vielä nuori, mutta viini on muutenkin perussettiä, joten kulutukseen.

Kärkiluokan gewurtzi, myös Alsacesta. Tällä on jo niin paljon ikää, että tätä nautitaan varmasti jo juhannuksena.

Säilytykseen menevä huippuluokan Riesling Rheingaun alueelta. Alkoholia vain 8% ja sokerit kohdallaan.

Laadukas Riesling, taas kerran Rheingausta. Vielä nuori, joten muutama pullo säilytykseen.Ei kommentteja: