torstai 28. heinäkuuta 2016

Leffa: The Big Short

Tulipa taas katsottua hienon hieno leffa, jota voin varauksetta suositella. Varsinkin jos talousmaailman koukerot, ja erityisesti USA:sta vuonna 2008 lähtenyt pankkikriisi ja sen taustat kiinnostaa, niin silloin leffa toimii erinomaisesti.

Leffan tarina perustuu tositapahtumiin, ja näyttelijävalinnat ovat loistavia. Aivan mahtavasti onnistuu Christian Bale, jonka roolisuoritus pankkikaaoksen etukäteen ennustavasta salkunhoitaja Michael Burry:stä, on aivan huippu. Leffassa Balen roolihenkilö kuuntelee vain mättömetallia täysillä, ja on muutenkin aivan erilainen kuin muut salkunhoitajat, mutta hän on tietysti oikeassa poikkeavine ennustuksineen. Brad Pitt vetää pienemmän roolin jo hieman eläköityneenä sijoittajaguruna, mutta hieno suoritus tämäkin oli. Samoin Ryan Goslingin esittämä lipevä Deutsche Bankin johtava pörssianalyytikko on upea roolisuoritus.

Koska elokuvan tarina perustuu tietokirjailija Michael Lewisin samannimiseen kirjaan, ja elokuvan tapahtumat ovat todellisia tapahtumia, niin kaikki varmasti tietävät, mitä tästä kaikesta lopulta kehittyi, ja mitkä sen vaikutukset ympäri maailmaa olivat.

Suuresti leffan tapahtumia en spoilaa, jos kerron että elokuvan päähenkilöt eivät todellakaan kaataneet tiettyjä jenkkipankkeja ja luototusyhtiöitä, ne tekivät sen ihan itse, ja ihan omaa tyhmyyttään ja ahneuttaan. Elokuvan päähenkilöt olivat vain rahoitusalan vastarannankiiskejä ja kapinallisia, joita muut eivät uskoneet.

Elokuvan lopussa paha saa siis palkkansa. Tai ainakin melkein. Ja jos elokuvan aihe ei suuresti kiinnosta, niin siitä voi oppia ainakin yhden termin. Nimittäin mitä sijoitustoiminnassa tarkoittaa termi "shorttaaminen". Se on jo hyvä juttu ymmärtää.


 

Ei kommentteja: