lauantai 2. huhtikuuta 2011

Perjantaipasta

Perjantai-ilta on ehkä viikon paras hetki. Arkiviikko takana, ja edessä viikonloppu. Kuitenkin perjantaisin ei enään illalla huvita tuntia enempää keittiössä puuhata, joten simppelit pastaruoat ovat siihen oiva täsmäisku.

Etelä-Italian Napolin alueelta ja Campanian maakunnasta tuleva pastaruoka Spagetti Alla puttanesca on yksi alueen klassikoista. Suomeksi tuo taitaa tarkoittaa jotakin "pastaa ilotytön tyyliin", mutta ei anneta sen häiritä. Tämän yksinkertaisen pastaruoan parhaita puolia on sen nopeus, eli tämän valmistamiseen ei mene kuin puoli tuntia. Tämän seuralaisena kun tarjoaa jotakin hyvää vaaleaa leipää ja maukasta punaviiniä, niin loistava perjantai-illallinen on siinä.

Tarvittavat ainekset:

Sipulia (kaksi keskikokoista)
Valkosipulia (2-4 kynttä)
Chiliä (maun mukaan, voi jättää myös kokonaan pois)
Sardellifileitä (anjovisfileet kelpaavat myös)
Oliiveja (tietty kivellisiä, määrä maun mukaan esim. 1/3 tölkki)
Kapriksia (määrä mukaan, esim. 1/3 purkki)
Tölkkitomaatteja tai tomaattimurskaa (1 tölkki)
Kirsikkatomaatteja (6-8 kpl)
Basilikaa
Pastaa (esim. putkilomaista penneä)

Pilko sipulit, valkosipulit sekä chili. Freesaa ne kuumassa oliiviöljyssä ja lisää sardellifileet. Paista noin viisi minuuttia, kunnes fileet hajoavat. Lisää kaprikset ja oliivit. Itse en koskaan jaksa poistaa kiviä, mutta myös sen voi tehdä ja lisäksi pilkkoa oliivit pienemmiksi. Lisää tomaatit ja anna hautua 20-30 minuuttia, eli sen verran kun pastan keittäminen kestää. Loppuvaiheessa lisää halkaistut kirsikkatomaatit. Sekoita pastan kanssa, ja lisää päälle basilikanlehtiä. Ruoka on valmista nautittavaksi, nam.

Ohessa muutama kuvaotos, eli ruokaa alkuvaiheessa ja sitten lautasella. Laseissa Marchese Antinorin Chianti Classicoa vuodelta 2006.

Esivalmisteluja. Kuva ei sisällä tuotemainontaa.

Lämmin oliiviöljy odottelee kasviksia.

Valmis puttanesca-annos.

Pastaa, hyvää leipää ja punaviiniä. Aina toimiva setti.

Ei kommentteja: