sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Ravintola Spis

Eilinen oli kotikokin vapaapäivä, ja pääsimme nauttimaan Ravintola Spis:in fine-dining illallisesta. Spis on hyvin pieni ja melko huomaamaton ravintola Kasarmikadulla. Paikan ruokafilosofia on korkeatasoinen käsityö, ja pohjoismainen makumaailma. Hyvin pieniä ja kauniita annoksia, joista alla muutamia kuvia.

Kasvikset ovat ravintolassa pääosassa, esimerkiksi maa-artisokkaa, sipulia, mustajuurta sekä porkkanaa oli meidän menussa käytetty hyvin innovaatisesti. Toki menu, jonka sisältöä asiakas ei tiedä etukäteen, sisälsi myös annokset kampasimpukkaa sekä mureaa ja pitkään haudutettua vasikanposkea.

Meidän nauttima lyhyempi maistelumenu sisälsi lopulta 14 annosta, ja mielestäni taidokkaat kasvisannokset olivat menun parhaimmistoa. Erityisesti mieleen jäivät sipuliannokset, kokonaiset ja kuorineen kypsennetyt maa-artisokat sekä porkkana-tähtianis välijälkiruoka. Savustettu mustajuuri toimi myös hienosti. Ravintola oli myös miettinyt annoksiin sopivat viinit valmiiksi, ja viinimäärän sai asiakas itse määrittää. Tämä oli tietysti hyvä idea. Viinit olivat pääsääntöisesti hieman erikoisempia, ja parhaiten jäi mieleen Uusi-Seelantilaisen Pyramid Valley:n riesling, joka sopi erinomaisesti tarjottujen ruoka-annosten kanssa. Lisäksi maistoimme lasilliset tietynlaista kulttimainetta ylläpitävää The Supernational Sauvignon Blanc:ia, mutta ainakin itselleni tuo viini oli pienoinen pettymys. Samoin maistoimme pienet siivut ranskalaista Sauvignon Blanc rypäleestä tehtyä alkuviiniä, eli viinimaailman uusimman muodin mukaista täysin luonnonmukaista viiniä. Se ei kyllä toiminut meille lainkaan, joten annetaan tuon aiheen olla.

Kokonaisuutena Spis tarjosi hienon kokemuksen, ravintolan palveluhenkisyys ja asenne saavat kyllä hyvän arvosanan. Spis ei päässyt oman ykkösuosikkini eli Chef & Sommelierin tasolle, mutta hyvä setti tämäkin oli. Vähän kun he vielä hienosäätäisivät kahden kattauksen aikataulutusta, niin kokonaisuus olisi vielä parempi.

Paluumatkalla pyörähdimme Ravintola Groteskin viinibaarissa, jossa huippusommelier Pekka Koiranen huseeraa silloin kun ei ole työvuorossa Hans Välimäen tähtipaikassa. Viinibaarin tyyli on tietysti rento, ja yllätykseksi myös Koiranen osaa tarjoilla rennolla tyylillä. Ehdottomasti suositeltava paikka tämäkin, pitää käydä uudestaan.  

Ai niin, niitä kuvia. Ohessa kuvia muutamista annoksia. Kuvalaadun takaa Applen puhelin, pahoittelut siitä.

Ihan alkuun sipsejä, tervetuloa.

Alkupalasetti, osa 1

Sipulia monella eri tavalla.

Kampasimpukkaa ja savustettua mustajuurta.

Supernaturaalia Uudesta-Seelannista

Nyt jo jälkkäriä, osa 3

Ei kommentteja: