maanantai 1. huhtikuuta 2013

Voittoja ja valheita

Tuo on siis Tyler Hamiltonin juuri suomennetun paljastuskirjan nimi. Viime syksynähän tuo kirja originaalisti ilmestyi, ja tuon kirjan paljastukset ovat rujoa luettavaa maantiepyöräilyn pimeästä puolesta.

Pyöräilyn olympiavoittaja Tyler Hamilton tunnetaan parhaiten Lance Armstrongin pitkäaikaisena apukuskina, joka toimi tärkeänä osana eräässä maantiepyöräilyn suurimmissa huijauksista. Nimittäin Lancen ja tiimiensa säännöllisessä dopingohjelmassa.

Koska en ole kirjaa vielä lukenut, vaan ainoastaan hieman selaillut, niin en vielä pysty sanomaan onko teos hyvä vai huono. Mutta dopingohjelman olemassaolon ja käytön laajuuden se kyllä aukottomasti kertoo. Samoin menetelmien ammattimaisuuden. Kyllä Suomen hiihtopuolen sekoilut Lahdessa on todellista amatööripuuhastelua Lanceen ja muihin dopingammattilaisiin verrattuna.

Ei Lance ja kumppanit tietenkään pelkän dopingin takia maailman vaativimpia pyöräkisoja voittaneet, kyllä miehet todella paljon treenasivat ja olivat ääriyksilöitä monellakin tavalla, mutta eri dopingaineiden taitavan käytön avulla he lopulta pääsivät näihin huimiin lopputuloksiin. 

Ja lopuksi, en todellakaan usko että Lance ja kumppanit olivat tai ovat ainoita pahiksia maantiepyöräilyn puolella. Melkein tekisi mieli sanoa että jokainen Top-20 luokkaan kuuluva kisakuski käyttää varmasti jotakin kiellettyä tehoainetta, toiset enemmän ja toiset vähemmän.


Ei kommentteja: