lauantai 17. elokuuta 2013

Kesäloma 2013 - osa III

Täällä Saariselkä. Tiedossa tunturivaellusta, huippujen valloitusta maastopyörillä sekä toivon mukaan myös maantieajoa.

Saariselkä on meille jo aiemmilta kesäreissuilta tuttu, ja täällä olemme maastopyöräilleet jo 2000-luvun alusta saakka. Silloin maastossa oli vielä nähtävissä alkuperäisiä, ranskalaisen seikkailu-urheilijan Dominick Arduin, tekemiä maastoreittejä. Niistä ehkäpä legendaarisin on Kulmakurun reitti ja reitille osuva Tolosjoen ylitys kahlaamalla. Annen mukaan hänellä oli suuria vaikeuksia saada pyörä virtaavan joen ylitse, itse en kyllä muista että vettä ylityspaikassa olisi ollut yli 50 senttiä, mutta virtauksen kyllä muistan. No, siitäkin silloin selvittiin, joten legendahan siitä meillekin on tullut.

Kulmakurulle emme tällä reissulla taida ehtiä, joten läheisten huippujen eli Kaunispään, Palopään sekä Urupään kautta kiertävä reitti on ainakin yksi ajoreittimme. Poljettavia ylämäkiä kyllä riittää, sillä matkaa tuolle kierrokselle ei tule kuin vajaat 15 km, mutta nousumetrejä yli 500. Kuvia täsäkin sitten myöhemmin.

Ihan ainoita ihmisiä emme täällä Saariselällä ole, sillä tänä viikonloppuna täällä jytisevät myös moottoripyörät. Pohjois-Suomen suurin moottoripyörätapahtuma, Jänkhällä Jytisee 2013, tuo paljon väriä tuohon keskustaelämään. Paikallisen panimon henkilökunnan mukaan tämä tapahtuma on kesäkauden vilkkain viikonloppu. Itse en noista moottoroiduista kaksipyöräisistä juuri mitään ymmärrä, mutta upeita pyöriä on kyllä näkynyt. Ja tietysti liivimiehiä ja -naisia. Kaikki hyvin ystävällisiä keskenään, ja meidätkin hyväksyttiin joukkoon, vaikka meidän pyörissä ei hevosvoimia tai kuutioita juuri lainkaan ole.

Ei kommentteja: