perjantai 30. elokuuta 2013

Kesäloma 2013 - osa V

Reissu on sitten takana, ja vaikka hienoa tuolla ylhäällä olikin, niin aina on myös hienoa olla kotona. Kaksi viikkoa Lapin maisemissa meni aika hujauksessa, kuinkakohan pitkään siellä pitäisi olla jotta siihen kyllästyisi?

Hieman jälkimietintöjä eri kohteista reittimme varrelta:

Saariselkä - Lapin paras kesäkohde, tekemistä kyllä riittää. Neljä päivää siellä ei riittänyt, seuraavalla kerralla pidempään. Maastopyöräily tekee siellä uutta tulemista, toivottavasti ne vanhat legendareitit saadaan takaisin ajettaviksi ja karttoihin. Paljon myös muuta tekemistä. Uudemmat mökit Kaunispään Etelärinteellä tarjoavat hulppeita näkymiä. Tänne siis uudestaan.

Ylläs - Parhaat vaellusmaastot, erityisesti Pirunkuru ja Kesänkitunturin jäivät hyvin mieleen. Hyvä ja aika haastava reitti. Maastopyöräilyssä riittää parannettavaa, maaston olemattomat merkinnät eivät ole hyvä juttu. Kannattaisi ottaa oppia Syötteeltä, sieltä löytyy upea malliesimerkki hyvistä reiteistä ja merkinnöistä. Toki Ylläksen DH-rata tarjoaa varmasti haasteita luupäille, mutta DH ei ole meidän juttu. Ihan hyvät ja mäkiset maastot maantiepyöräilylle. Äkäslompolon kierros tai ajo Leville ovat hyviä peruslenkkejä.

Ruka - Edelleen meidän reissumme paras mökki löytyy täältä. Itse Rukalta ei löydy hirveästi mielenkiintoista kesätekemistä, pyöräilymahdollisuudet aika olemattomat ja Rukatunturi tulee aika nopeasti vaellettua. Mutta onneksi Rukan läheltä löytyy paljon muita mahdollisuuksia, esimerkiksi Karhunkierros. Päiväversiona Pieni Karhunkierros on hyvä setti.

Hossa - Lyhyt läpikäynti matkalla Saariselälle. Vaikutti positiiviselta paikalta, pitää ottaa harkintaan syvempi ja pidempi tutustuminen.

Lemmenjoki - Kansallispuiston lyhyt luontopolku muuttui hieman pidemmäksi, syytetään vaikka huonoja merkintöjä. Itse Lemmenjoki oli kyllä hieno, vesi oli todella kirkasta. Piipahdimme täällä matkalla Saariselkä - Ylläs. Aika hiljaista oli liikenne sillä tiellä Inarista Kittilään, enemmän taisi olla poroja kuin muita autoja.

Kalajoki - Positiivinen yllätys, upeat hiekkasärkät ja hyvien säiden ansiosta pääsimme vedestä nauttimaan. Yllättävän paljon ihmisiä vielä elokuun lopussa.

Muitakin paikkoja näimme, ja joissain myös yövyimme, mutta ei niistä sen enempää, tavallisia pysähtymispaikkoja. Ankein mesta, jossa pysähdyimme, oli Tornion Neste-huoltoasema. Huonoa palvelua ja huono tarjonta. Onneksi sieltä pääsi nopeasti pois.

Ei kommentteja: