maanantai 23. helmikuuta 2015

Sisällä polkien - vuosimalli 2015

Ostin ensimmäisen sisätrainerini tammikuussa 2013, ja siitä lähtien olen normaalin ulkoajokauden ulkopuolisen ajan tehokkaasti tuolla autotallissa polkimia pyörittäen viettänyt. Ensimmäisellä harjoittelukaudella treenasin hulluna tunnettuja ja tiukkoja klassikkoylämäkiä, oma tavoitteeni oli saada lisää polkuvoimaa ja kestävyyttä. Muutenkin treenasin enimmäkseen kovilla tehoilla ja korkeilla sykkeillä. No, nuo treenausmuodot ei kyllä mua juurikaan kesän kisoissa auttanut. Toki ajoin kesällä 2013 vasta ensimmäiset maantiekisani, fiksu ryhmäajo ja siellä pärjääminen oli mulle täysin uutta. Samoin maastopuolella tuosta treenaamisesta ei juuri tuntunut olleen hyötyä, tai ainakin kesällä 2013 ajoin huonoimman Tahko MTB:n ikinä. Tahkon isot mäet menivät kyllä ylös, mutta muuten ajo oli heikkoa.

No, vuodesta 2014 olen noudattanut valmentajani tekemiä ohjelmia, ja nyt sisätreenit ovat melkoisesti erilaisia kuin aiemmin. Vuosi 2015 ei ole tuonut tähän menetelmään suuria muutoksia, harjoitustehot ovat kyllä hieman nousseet, mutta ei mitenkään älyttömästi. Näissä ohjatuissa treenijutuissa watti- ja kadenssianturit ovat aivan ehdottomat. Eli primääristi omat sisätreenit ovat tarkkuusmitatulla PK-alueellani tapahtuvia treenejä, tehot ovat normaalisti vuoden 2013 lukemiin verrattuna huomattavasti maltisempia, eli siis yleensä reippaasti alle itselleni mitatun FTP-arvon alapuolella. Ainoa selkeästi kovempia sykkeitä ja tehoja tuottava sisätreeni on säännöllinen vetoharjoitus. Siinäkään ei mennä punaiselle alueelle, mutta kyllä vetotreenin jälkeen tuntee polkeneensa melko rajusti.

Ohessa kuvia ja statistiikkaa viime sunnuntain PK-treenistä. Ohjelma, jota sisätreenauksessa primääristi käytän, on nimeltään Trainer Road. Yleensä käytän sitä omien iLaite-appsin kautta, mutta eilen käytin sen monipuolisempaa Windows-versiota. Osa kuvista ei ole ihan tarkkoja, koska kuvien ottohetkellä oli myös poljettava, joten pahoittelen tätä...

Treeni käynnistynyt. Kevyet tehot, syke sopiva, kadenssi hieman liian alhainen.

No niin, tästä tämä eka työosuus lähtee. Tehot hyvät, samoin syke ja kadenssi.

Eka työosuus takana. Vedin tuohon osuuteen pari omaa virtuaalimäkeä, jotka näkyvät kuvassa korkeimpina käppyröinä.

Treenin kovin piikki. Syke on jo VK-alueella, kadenssi kova, tehot kuvan ottohetkellä jo laskussa. Oikeasti tuossa mäessä tehot olivat noin 230-240 wattia.

Toisen työosan loppu ja vika mäki takana. Kadessi 103 on mulle jo todella paljon.

Kuva sekuntia myöhemmin Garminin mittarista.

Sykkeet vielä hieman liian korkealla, mutta tästä alkaa pitkä palauttelu.

Ohjelma tehty, mutta palauttava polkeminen jatkuu vielä...

Statistiikkaa. Keskiteho 208 wattia, ihan hyvä.

Käytetyt tehot eri aikaväleillä. Best-osio tarkoittaa omia TrainerRoad-treenejäni, joten voin helposti verrata tätä treeniä muihin suorituksiini.Statistiikkaa Garminista. Sykekäppyrät.

Ja tehokäppyrät.

Lopuksi myös kadenssikäppyrät.
 

Ei kommentteja: