sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

MK-treenaus

Olen kohta kaksi vuotta treenannut ohjatusti Resistentian palvelun ja siellä valmentajani Esa Skytän tekemillä treeneillä. Tällä kokemuksella voi heti sanoa, että kyllähän tällä ohjatulla treenausmenetelmällä on ollut merkitystä omien tuloksieni parantumisessa. Ohjelman sisällöstä ja niiden analyyseistä voisin kirjoittaa vaikka kuinka pitkään, mutta jätetään se nyt tästä postauksesta pois, ja siirrytään itse aiheeseen.

Ihan viimeisenä kuukautena ohjelmaani ovat tulleet myös MK-treenit. MK tarkoittaa siis maksimikestävyyttä. Ohjelmassa on alusta alkaen ollut vauhtikestävyyttä, vetoja ja tietysti paljon PK:ta, mutta ei siis näitä MK-treenejä. MK:ssa vedetään kolme pitkää vetoa melko täysillä, sykkeet >90% maksimista, ja veto pitää olla päällä kokoajan. Eli nämä ovat kyllä melkoisen rassaavia treenejä. Vetojen välissä on aina 3 minuutin palautus, ja luonnollisesti ennen vetoja kunnollinen lämmittely ja loppuun myös pitkä palauttelu.

No, pyörällä MK-vetoni ovat 5 km, 3 km ja 1 km, joten näiden suorittamiseksi pitää löytää sellainen paikka, jossa voi tehokkaasti pyörittää ilman mahdollisia häiriöitä. 5 km pitkään MK-vetoon menee mulla noin 8-9 minuuttia. 3 km menee tietysti lyhyemmässä ajassa, mutta yleensä tämä on se pahin. Vika lyhyt veto menee vaikka pelkällä tahdolla.

Juosten tehtynä nämä treenit ovat vielä rajumpia, vaikka itselläni vetomatkat ovat vain 1,4 km, 800 metriä ja 400 metriä pitkiä. Erityisesti toinen veto on todella raastava, sykkeet ovat melko tapissa jo pian vedon aloittamisen jälkeen, ja jokainen 50 metriä tuntuu pahalta. Viimeinen veto menee taas kerran puhtaasti sisulla ja helpommin kuin tuo keskimmäinen. Vetojen jälkeen hidasta, ja tässä kohtaa tarkoitan todella hidasta, palauttelujuoksua kotiin. Sen verran raju MK-treeni on, että vaikka palauttelujuoksun vauhti on jopa itselleni hidasta 6,30 - 7,00 min/km vauhtia, niin sykkeet huitelevat edelleen yli 140-150 lukemissa.

Jollakin perverssillä tavalla tykkään näistä MK-treeneistä, tosin fillarilla nämä ovat astetta inhimmillisen tuntuisia, johtunee siitä että tykkään fillaroinnista aika paljon enemmän kuin juoksusta.

Ohessa graafi viime viikolla juosten tehdystä MK-treenistä. Siitä näkee helposti sykkeiden nousun lähelle maksimia, ja erityisesti kakkosvedossa ne olivat lähellä maksimia melkein koko vedon ajan.

Sykekäppyrät kovasta MK-treenistä. Oma maksimisykkeeni on 180:n hujakoilla.
 

1 kommentti:

Trekman kirjoitti...

Eilen tuli polkaistua satkun soolo joka taisi olla loppupeleissä vl tyyppinen veto. Loppumatkaan osui Lohjan kulmilla parit vastamäet, Immula/Pauni suunnalla. Vika vajaa kybä taajama-ajelua eli palauttelua. Keskari vaatimattomat 28+.
Noh olihan sitä vastatuultakin eilen jonniiverran tarjolla juu.. Tänään hieman toista h hissuajoa w:Taku palautellen.
Reeniterkuin Trekman
Ps. Yöajo oli muuten mahtava juttu, Takun ja Justuksen kanssa ajeltiin:-)