keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

Coen bros.

Käytiin tuossa muutama viikko sitten katsomassa Coen veljesten uutuus Menetty Maa (No Country For Old Men). Leffahan sittemmin meni jo voitti nipun Oscareita, ja itse väittäisin että ihan ansaitusti. Kokonaisuus olisi muuten ollut lähellä erinomaista, mutta alussa oli mielestäni liikaa turhaa väkivaltaisuutta, joka olisi ihan hyvin voitu jättää näyttämättä.

Parhaat roolihahmot olivat tietysti espanjalaisen Javier Bardemin esittämä psykotappaja uskomattomine hiuksineen, lisäksi veteraanisheriffiä näyttelevä Tommy Lee Jones teki myös hienon roolityön. Muutamia muitakin hyviä ja pienempiä sivurooleja elokuvasta löytyy, ja monestakin kohtaa voi huomata että kyseessä on Coen veljesten tekele. Ja hyvä sellainen, tosin mielestäni ei aivan heidän parhaan eli Fargon vertainen, mutta melkein.

Juonta ei tarvinne sen enempää kertoa, entinen Vietnam-veteraani löytää nipun kuolleita huumegangstoja ja paljon rahaa, ja päättää pitää rahat. No, tappaja perään ja poliisi ihmettelee nykymaailman julmuutta. Ratkaisun voi jokainen käydä katsomassa itse.

Javier Bardem on aivan uskomattoman hyvä roolissaan palkkatappajana, joka uskoo olevansa jumalasta seuraava tällä planeetalla. Hienot monologit ja ilmeettömyys vahvistavat roolisuoritusta. Ja luonnollisesti mukana on myös Coen veljeksille tutut sukkajutut, mitä ikinä ne heillä tarkoittavatkaan.

Lopuksi voisin sanoa, että Menetetty Maa on sellainen elokuva, joka jää tuonne takaraivoon vaivaamaan, ja joka tästä syystä on pakko nähdä pian uudestaan.


Mr. T.

Ei kommentteja: