sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Lautasella tänään

Viikonlopun kunniaksi päätin harrastaa ruokaterapiaa muutaman tunnin ajan, ja valmistaa jotakin uutta ja jotakin vanhaa sisältäneen menun. Uutuudeksi valikoitui alkuruokana tarjoiltu valkosipuli-sahramikeitto, ja pääruoaksi vanha tuttu kotimaista karitsan ulkofilettä, risottoa sekä grillattuja kasviksia sisältänyt viritys. Kokonaisuus jäi vahvasti plussan puolelle, ja rääppiäisiä saamme vielä tänäänkin nautiskella.

Valkosipuli-sahramikeitto oli hyvin helppo tehdä, ja 45 minuutin valmistelun kuluttua maku oli ainakin meidän mielestä erinomainen. Tietenkin täytyy oikeasti pitää valkosipulin mausta, muuten tätä ei kannata tehdä. Päälle hieman mustapippuria ja kirveliä, ja eikun keittoa suuhun. Juomaksi valikoitui erinomainen riesling Itävallasta, Schloss Gobelsburg Riesling Gaisberg 2008. Viini korosti erittäin tyylikkäästi keiton hieman makeaa makua, ja se sopi aivan uskomattoman hienosti sahramin kanssa yhteen.

Kotimainen karitsan ulkofile, risotto sekä grillatut kasvikset ovat takuuvarma setti. Itse teen karitsan siten, että käärin lihat pekoniin, paistan niiden pinnat pannulla, ja loppukypsennys sitten uunissa. Mediumina liha on tietysti parasta, ja pekoni antaa lihalle mukavaa lisämakua. Itse pekonia ei ole pakko syödä...
Mausteita hillitysti, ainoastaan suolaa ja mustapippuria. Lihan kaveriksi tein perusrisottoa sekä grillasin minitomaatteja ja papuja. Hyvää settiä tästäkin tuli, ja juomaksi valikoitunut hienostuneen oloinen punaviini Ranskasta, Peyre Rose Clos des Cistes 2002, toimi upeasti tämän kokonaisuuden kanssa.
Harmittavasti tätä herkkua ei Alkosta saa, sillä juoma on Vindirektillä ainoastaan ravintolavalikoimassa ja eilinen pullo oli viinikaappini viimeinen kappale.

Ohessa vielä pari ruokakuvaa eiliseltä, illan muut tunnelmakuvat on jo julkaistu.


Ei kommentteja: