torstai 1. tammikuuta 2015

Joulukuu 2014 - Joulu Kuusamossa

Meidän molempien työelämästatus mahdollisti vihdoin sen, mitä olimme jo useasti pohdiskelleet. Nimittäin joulu jossakin muualla kuin kotona. Meidän tapauksessa muita vaihtoehtoja kuin pimeys, lumi ja kylmyys ei oikein ole, tai ainakaan itse emme kykene näkemään meitä jouluna missään muussa ympäristössä.

Kuusamo tarjosi meille kaiken sen, mitä lähdimme sieltä hakemaan ja vielä enemmän. Mökkimme nimeltään Harjunranta sijaitsi noin 5 kilometria Kuusamosta kohti Rukaa, joten sen sijainti oli tietyllä tavalla syrjäinen, mutta myös kohtuulähellä Kuusamon palveluita. Meille tuo sijainti sopi erinomaisesti, sillä esimerkiksi aivan Rukan keskustassa eläminen olisi aiheuttanut haasteita koirien kanssa. Nyt tuota ongelmaa ei ollut, sillä mökin ympäristössä oli superhiljaisia mökkiteitä muutaman kilometrin verran, joten koirien ulkoitus oli hyvin helppoa. Näin siis teoriassa, sillä tämän primäärisuunnitelman muutti kova pakkanen ja mehevät porotuoksut. Useampana päivänä pakkanen näytti yli -25:n lukemia, joten meidän koirat osoittivat kovasti mieltään tuollaisia lukemia vastaan, joten ulkoilut olivat hyvin lyhyitä ja napakoita. Koirien, siis Sohvin ja perässä vipeltäneen Poppiksen, havaitsema porojälki ja sen ajaminen, olisi voinut päättyä hyvin huonosti. Onneksi tästäkin selvittiin, ratkaisumetodista ei voi järkevyyspisteitä Annelle antaa, toisenlainen palkinto olisi ollut parempi. Kuitenkin lopputulos oli paras mahdollinen, joten ei tästä sen enempää.

Jouluaatto ja sitä seurannut joulupäivä vietettiin enimmäkseen sisätiloissa. Pääsyyllinen tähän oli tietysti huippulukemissa pysytellyt pakkanen, ja taas toisaalta mökin mukavuus oli aivan huippuluokkaa. Mökin mahti-isojen ikkunoiden kautta auenneet hienot näkymät, nämä myös saunasta, ja yleinen toimivuus oli sillä tasolla, johon ainakin meidän oli helppo mukautua. Toisaalta myös meidän jouluun kuuluu pitkät kokkaamiset, ja perheen pääkokkina oli mukavaa puuhailla mökissä, jossa myös keittiosuunnitteluun oli panostettu. Ainoat miinukset tulivat siitä, että keittotaso ei ollut induktio, joten keittiöaikaa kului reippaasti normaalia enemmän ja katossa olleen palohälyyttimen herkkyydestä. Ainakin yksi turha hälyytys tuli aiheuttua, kiitos uunikäryjen.

Kokonaisuutena joulu Kuusamossa oli juuri sitä mitä toivoimme, upeita lumimaisemia, yhdessäoloa, kynttilöitä ja rauhallisuutta. Myöskään vajaat kolme tuntia kestänyt valoinen aika ei meitä häirinnyt, päinvastoin. Kyseisestä mökistä tai huvilasta tuli meidän uusi suosikkimme Kuusamon ja Rukan alueella, joten en ihmettele lainkaan, jos tuonne palaamme. Suunnitelmissa on jo kesäloma elokuussa 2015...

Lopuksi kuvaotoksia kyseilseltä viikolta. Kovista pakkasista johtuen ulkokuvia ei hirveästi ole, amerikan iPuhelimet kun eivät suostuneet toimimaan yli -20 asteen lukemissa...

Mökkikuva

Kynttilätunnelmaa


Juoksukisat, osa I

Juoksukisat, osa II

Rukalla.

Ruka. Käsittämätön valoefekti.

Murjotus. Onko vielä pakko olla ulkona?

No okei, kyllä me voidaan vähän ulkoilla.

Läheinen joki. Tässä vaiheessa vielä auki.

Lumikenkäilyä. 50 cm lunta on aika mukava juttu.


Sen verran oli kylmää, että hiuksetkin menivät huuruun...

Joulupukin ja pääkokin apuri. Tosin vain yksi sellainen.

Apurit lasissa. Kurkulla tietty.

Näkymä saunasta. Aika hieno.

Aattotunnelmia, osa IAattotunnelmia. Kokki ja apukokki.

Kyllä tästä hyvä vaniljarisotto tulee. Meidän oma jouluaaton perinneruoka.

Vaniljarisotto, vaihe II.


Kaikki valmiina risotolle, myös kuplaa saatavilla.

Tästä tulee hyvä punajuuri-vuohenjuustoshotti.

Alkupala, osa I

Limemarinoitua siikaa pitää aina olla.

Noin, ja kylmään. Kuva on tosin otettu aivan jouluaaton aamuna...

Poron ulkofile maitoliemessä. Uusi jippo.

Pääkokki vauhdissa.


Aina pitää maistella, ei sitä muuten voi tietää.

Arkinen uuniperuna muuttuu helposti juhlaruoaksi.


Perunatäyte.

Uuniperunat valmiina täytettäviksi ja uudelleen uuniin laitettaviksi.


Samaan aikaan toisaalla, Poppis ja Sohvi odottaa lahjojaan.

Poppis ja lahjan avaaminen.


Tehtävä suoritettu eli lahjat avattu.

Muita lahjoja. Ilmeisesti olemme olleet kilttejä.

Poppis demoaa kirjoittajan uusia skimbalaseja. Ovat ne ainakin isot.

Takaisin ruokaan. Tästä tulee hyvä twisti maa-artisokkakeitolle.


Valmis annos. Maku ihan ravintolatasoa. Heh. omakehu on aina parasta...

Voinko tarjota hieman juomaa ?

Kalapöytä.

Poroa, täytettyä uuniperunaa ja mahtavaa punajuomaa. Hyvä pääruokakokonaisuus.


  

Ei kommentteja: