sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

13.

Eilen vietimme 13. hääpäiväämme, tosin yhden päivän etuajassa. Muutama viikko sitten kysyin vaimolta että haluaanko hän hääpäivänä johonkin hyvään ravintolaan syömään, vai kelpaako kotikokin menu. No, kotona sitä sitten espanjalaista kokonaisuutta kehittelin, joten vastauksen lopputulos oli aika selvä.

Meillä on aika vahva side espanjalaiseen ruokakulttuuriin. Väittäisin että jopa vahvempi kuin italialaiseen, ainoastaan intialaiset kokonaisuudet pääsevät meillä tasoihin espanjalaisten settien kanssa. Yksinkertaiset kokonaisuudet, italialaisia vahvemmat maut, chilin ja muiden mausteiden käyttö, siinä syitä tähän diggailuun. Ranskalaista hienostelua ja kikkailua ei juuri löydy, mutta meille se ei olekaan se juttu.

Alkuun hyvin tuttua kylmää keittoa, eli gazpachoa. Eilisessä versiossa oli mukana tuoretta mansikkaa, joka toi makuun aika paljon makeutta lisää. Ihan hyvää keitto myös tuollaisena versiona oli, vaikkakin itse taidamme enemmän digata perinteisempää versiota. Keiton vierelle kasviscrostineja, joissa kasvissetti oli samaa kuin keitossa käytetty. Leipäset toimivat hyvin keiton kanssa. Juomana kuplajuomaa, tässä kohtaa myönnytys ranskalaisille.

Pääruoka oli hyvin klassista espanjalaista, eli laatulihaa ja grillattuja kauden kasviksia. Annos taisi olla kokonaan kotimainen, sillä liha oli peuran ulkofilettä, ja kaikki kasvikset erinomaisia lähituottajien tuotoksia. Näiden kaveriksi tein chimichurrikastiketta, joka sekin koostui vain kotimaisista tekijöistä. Myönnetään sen verran, että käyttämäni oliiviöljy tulee Italiasta, ja peuran yhteydessä tarjottu paahdettu Serranon kinkku on tietysti espanjalaista tekoa. Samoin juomana tarjottu punaviini oli tietysti sieltä kotoisin.

Jälkkäriksi koostin yksinkertaisen setin espanjalaisista juustoista ja kotimaisista mansikoista.

Kokonaisuus oli meidän mielestä upeasti onnistunut, varsinkin peuran liha oli huippuhyvää. Tänään vietetään rääppiäisiä, kaikkea muuta jäi ylitse, paitsi tuota peuraa. Onneksi sitä löytyy vielä lisää pakastimesta, mutta lisää sitä pitää kyllä ostaa.

Ruokakuvakooste eiliseltä, olkaa hyvä:

Juhlapäivä aloitettiin hyvän tavan mukaisesti kilistämällä. Tour de France tietysti taustalla, sekin kun on meille tärkeä juttu.

Kylmä Gazpacho-keitto ja kuplat ranskasta.

Ihan kohta maistellaan, vielä hieman kaatoa.

Pääruoan aika. Ensin pitää kuitenkin tsekata viinin kunto. Hyvää oli, kuten yleensä aina.

Kotimainen annos. Melkein kokonaan.

 

Ei kommentteja: